Да засадим коледна гора в Перник!

Всички знаем преимуществата на живите коледни елхи, които стават все по-полулярни. Те изпълват дома с приятен празничен аромат и създават неповторим уют, който не може да бъде постигнат с никоя изкуствена елха. Някои семейства предпочитат да закупят живо дърво с корен за празника, с идеята да поемат ангажимент да се погрижат дръвчето да продължи да живее след празника.


Ние от Сдружение “Дишай, Перник” с помощта на Община Перник и ландшафтния архитект на общината избрахме място, на което вашите Коледни елхи могат да продължат да живеят. Ако не разполагате с подходящо място, където да посадите елхата си, тогава помислете за нашето предложение – посадете я в градския парк.
Мястото, определено за пернишката коледна гора, е непосредствено до фитнес уредите и под пътя, водещ към ОДК Перник (снимки в галерията по-долу).

Как да подготвим дръвчето за засаждане?

Престоят на топло в дома ви представлява стрес за дръвчето. Трябва да престои възможно най-малко време в дома ви. Препоръчваме следните стъпки:

  1. Дръвчето трябва да напусне дома ви възможно най-скоро и да престои минимум 2 седмици в кашпата си, преди засаждане. Ако разполагате с неотопляемо помещение, можете да го поставите там за 1-2 седмици, след това да го изнесете навън за още 1-2 седмици преди засаждане. Добре е да бъде частично студоизолирано (но с достъп до светлина) с найлон, картон или друга материя в първите няколко дни, след като е вече навън. Идеалният вариант е да престои навън до месец март, когато е най-подходящо за засаждането му. През цялото това време дръвчето изисква редовно поливане.
  2. Изкопайте дупка, която да бъде два пъти по-голяма от кашпата/кореновата бала. Разрохкайте пръстта (ако не е замръзнала).
  3. Поставете дръвчето добре изправено заедно с почвата от кашпата в предварително изкопаната дупка и допълнете празното пространство с разрохканата пръст или ако разполагате с компост/тор. Трябва да поставите дръвчето на същото равнище спрямо земята, което е имало до сега в кашпата си.
  4. Тъпчете здраво рохкавата пръст, за да се премахнат въздушните ямки от кореновата система и да се получи добра спойка. Оформете кладенче.
  5. Полейте обилно (10-30 литра вода).

За съжаление на пазара се предлагат дръвчета, които са засадени в саксия/кашпа непосредствено преди продажба, често пъти това се случва след изрязване на част от кореновата система. Дръвчетата в домашни условия трябва да бъдат на светло и да се поливат обилно, но не винаги това се прави. Всички тези фактори намаляват вероятността елхичката да се прихване и оцелее. Въпреки това си заслужава да направим всичко възможно, за да оцелеят.

Ще ви трябва лопата, компост/тор, ръкавици, 10-30 литра вода. Теренът е на разположение по всяко време за вашите Коледни елхи.

Вашият коментар