Голямото Пернишко засаждане – 23-24 март

Вече имаме реална възможност да превърнем Фейсбук говоренето относно качеството на въздуха в реални действия! Да оставим клавиатурите да отпочинат и да грабнем лопатите.

Защо да се включа в засаждането?

Всички знаем каква е ситуацията – пушещи индустриални и битови комини, прашни улици, димящи ауспуси от стари автомобили. Но с какво можем да повлияем ние обикновените граждани за подобрим положението?
Можем да направим много – да засадим гора! Да се съберем заедно и да дарим въздух на себе си, гора на града си и да оставим трайна следа след себе си.

Къде ще засадим гора?

Подсигурихме три общински терена в кв. Калкас, кв. Църква и гр. Батановци. Терените са съгласувани с Община Перник и кметство Батановци.

 • 23.03.2019 г. от 10:30 часа ще бъдем на терен в кв. Калкас, на ул. Захари Зограф, намиращ се в края на квартала, точно над шламохранилището на ТЕЦ “Република”. Виж на картата: http://bit.do/eMsfa
 • 23.03.2019 г. от 10:30 часа ( в същия ден и по същото време) ще бъдем на терен в гр. Батановци. Теренът се намира над града в посока рудника. Мястото е огромно и ще се засажда в близост до първите къщи. Виж на картата: https://bit.ly/2ual0ty
 • 24.03.2019 г. от 10:30 часа ще бъдем на терен в кв. Църква. Теренът се намира в близост до р. Струма. Мястото е красиво гледките индустриални, които могат да бъдат прикрити от красив парк който ще засадим. Виж на картата: http://tinyurl.com/y6ykhb9h

Имаме ли фиданки и лопати?

Нашите приятели от Гората.бг – Когато станем 100 000 ще посадим гора, ни помагат с консултации и опит по организация на залесяването, ще подсигурят и всичко необходимо, като лопати, инструменти, кофи, около 3000 дръвчета от видовете: акация, цер, черен и бял бор, явор, ясен, бреза, смърч и други.

Какво да носим и как да се облечем?

Прогнозата е обнадеждаваща за топло и слънчево време, при всички положения преценката е ваша, като имате предвид следното:

 • Как да се облечем? – ще се цапаме, изберете дрехи за които няма да съжалявате ако бъдат изцапани.
 • Как да се обуем? – възможно е теренът да е кален. В най-оптималния вариант е да сте обути с ботуши, но непромокаеми високи обувки също ще свършат работа.
 • Ръкавици? – да носете ръкавици
 • Какво да носим? – ще има подсигурени лопати и инструменти, но ако имате възможност носете си лопата в случай че са недостатъчни.
 • Да носим ли вода за поливане – НЕ! Ако почвата е прекалено суха, ще подсигурим водоноска за поливане. Вода не е нужно да носите.
 • Децата са добре дошли – дайте им добър пример.
 • Друго? – носете доброто си настроение и усмивка. Целта ни е да се забавляваме и свършим малко полезна работа.

Къде ще се чакаме?

 • 23.03.2019 в 10:00 сборен пункт в центъра на кв. Калкас, уширение в средата на квартала, има магазини и място за паркиране, виж на картата: https://bit.ly/2T8YmvF. Отговорник Ивайло Велинов, 0899956681
 • 23.03.2019 в 10:00 сборен пункт пред магазин “Вучко” в град Батановци. Намира се на входа на града на пътя Перник – Брезник, виж на картата: https://bit.ly/2CnvKZZ. Отговорник Ивайло Иванов – 0895897517
 • 24.03.2019 в 10:00 сборен пункт пред кметството на кв. Църква, виж на картата: http://tinyurl.com/y2rfjnk7 Oтговорник Ники Асенов – 0895734502

Имаме нужда от Вашата подкрепа – споделете със семейство и приятели.

Вашият коментар